Brighton Residence

This project was a true case of knock down and re-build. Due to the poor structural health and lack of neighbourhood character, the existing house was not retained. We were then presented with the challenge of designing a new family home on a very narrow site.

The client’s brief was to create something distinctive to maximise the site and focus on energy efficiency. Given the narrow nature of the site, the design needed to be site responsive and respectful to the neighbouring properties.

Because the site ran East to West, it gave us a great opportunity to have full height glazing to the North. Running alongside the northern boundary is a lap pool, creating stunning views from all living zones.

The upper floor comprised of a master bedroom, en-suite and a walk in robe, with a further two bedrooms and study. Downstairs, the main family and meals with an open plan kitchen, as well as a media room with an outlook over the lap pool.

The site was affected by a Melbourne Water flood overlay and required a Full Town Planning Permit and Building Permit..