Cheltenham Addition

In a quiet street amongst the golfing sand belt of Cheltenham, this once run down, mid 50s weatherboard residence has been transformed into a beautiful family home.

The client’s brief was to create a light filled open space, placing emphasis around the kitchen and connection to the outdoor spaces. The gradual slope of the land towards the back of the site gave us a great opportunity to split the house in order to gain successful connection to the rear yard.

The existing building was renovated to accommodate the sleeping quarters while a large central hallway leads into the new family zone.

An internal courtyard cuts into the main belly of the home bringing northern light deeper into the living spaces. A children’s playroom sits cleverly across the courtyard from the kitchen’s splashback window. There are glass doors opening out to a timber deck for toddlers to play outside. The positioning allows for perfect visual access, while separating noise and mess from the family area. Inside, a mezzanine has been designed for extra storage. As a result, the high, faceted ceiling makes for a very dynamic interior for kids to enjoy.

The rear space incorporates all the desires of the modern family: Large Kitchen, Butler’s Pantry, Laundry and large Living zones.

By restoring the original weatherboards with the addition of a front verandah, the external elements respect the neighbourhood character and give the home a feel of the bungalow era.

The project required a Building Permit